Wago Zaventem

Thuiskomen in de toekomst: innovatieve samensmelting van technologie en welzijn bij renovatie kantoor Wago

Wago heeft onlangs zijn kantoor in Zaventem gerenoveerd tot een hedendaagse werkplek waar inspiratie en efficiëntie centraal staan. Verschillende oplossingen van Hager droegen bij tot de boeiende symbiose van welzijnsgericht ontwerp en technologische innovaties die het vernieuwde kantoor vandaag de dag typeert.

Aan de Excelsiorlaan 11 in Zaventem, op een boogscheut van Techlink, de Belgische federatie voor fabrikanten, distributeurs, installateurs en bedrijven actief in de technische onderhouds- en energiebeheersector, bevindt zich het kantoor van Wago. Het kantoorgebouw vormt al 25 jaar het kloppende hart van de activiteiten in België en in Luxemburg van de toonaangevende fabrikant van elektrische aansluitings- en automatiseringscomponenten.

Ademruimte voor het Wago-team

Marc Courtois, General Manager Wago Belux

“Met de renovatie van het kantoorgebouw wilden wij niet alleen excelleren op energetisch vlak, met een EPC-waarde van 35 tegenover de standaard EPC 50, maar ook – en vooral – een modern werkcomfort bieden aan ons team. Want zelfs in een tijdperk waarin thuiswerken gemeengoed is, blijft samenwerking en onderlinge communicatie van essentieel belang in een technische wereld”, legt Marc Cortois, de gedreven General Manager van Wago Belux, uit.

Bij de renovatie besteedde Cortois dan ook bijzonder veel aandacht aan ventilatie en een gezond binnenklimaat, vooral in het licht van de lessen die COVID ons allen heeft geleerd. Op dat vlak tonen innovatieve keuzes zoals de klimaatplafonds, zeldzaam in België, en de mogelijkheid om ramen te openen, wat in veel kantoren geen evidentie meer is, een doordachte aanpak.

Of om het in de woorden van Cortois te zeggen: “Dit vernieuwde kantoorgebouw geeft letterlijk en figuurlijk ademruimte aan onze collega’s, want zonder hen hadden we de groei van de afgelopen jaren niet kunnen realiseren en dus ook deze verbouwing niet kunnen financieren.”

Visitekaartje

Naast een nauwe samenwerking met Prisma Architecten, die vlekkeloos verliep, was de samenwerking met het hoofdkantoor in Duitsland essentieel bij het opstellen van het lastenboek.

De keuze voor A-merken, waaronder Hager, was daarbij geen toeval. Het doel was immers om een werkomgeving te creëren die de bedrijfsidentiteit van Wago centraal stelt en als een visitekaartje fungeert voor samenwerkingsverbanden met klanten en leveranciers.

Partners in vooruitgang

Patrick Macharis, Product Manager Hager

Hager is in relatie tot Wago zowel klant als leverancier. En dat is een relatie die al een heel eind teruggaat.

“Hager en Wago zijn inderdaad al langer partners in technologische vooruitgang”, bevestigt Patrick Macharis, Product Manager bij Hager. “Zo passen we Wago’s klemmentechniek al sinds jaar en dag toe in ons quickconnect-systeem voor de modulaire beveiliging. Bovendien hebben we ook de WINSTA-aansluittechniek van Wago geïmplementeerd in onze ecoline-stopcontacten die rechtstreeks in onze installatiegoten kunnen worden geklikt.

Met de renovatie van het Wago-kantoorgebouw, zijn we nu ook partners in design. Want Wago koos er als eerste in België voor om onze nieuwe RAL-kleur 9016 (“verkeerswit”) toe te passen om een moderne uitstraling te creëren die harmonieerde met de ramen en de ventilatiepanelen in het gebouw.”

Thuismatch met WINSTA

De WINSTA-technologie van Wago wordt toegepast in de ecoline-stopcontacten van Hager. Deze kunnen direct in de installatiegoten van Hager worden geclipst. Dit biedt niet alleen snelheid in de installatie, maar ook modulariteit, omdat de stopcontacten eenvoudig met elkaar kunnen worden verbonden. De bijbehorende design afwerkingsplaatjes, ook in de kleur RAL 9016, maken het geheel compleet.

WINSTA is een modulair en plug-and-play aansluitsysteem waarbij gebruik wordt gemaakt van een steekverbindingssysteem om elektrische verbindingen op een snelle en flexibele manier tot stand te brengen. Stuk voor stuk voordelen waarvan Wago ook bij de renovatie van het eigen kantoorgebouw heeft kunnen genieten.

Materiaalkeuze : veilig en esthetisch

Naast snelheid en flexibiliteit in technieken, is ook de materiaalkeuze van Wago zorgvuldig doordacht, met gebruik van Hagers Tehalit-kabelgoten.

In de ruimtes waar Wago klanten ontvangt, zijn de kabelgoten vervaardigd uit wit gelakt aluminium, waardoor ze niet alleen een eigentijdse en professionele look hebben, maar ook duurzaam en robuust zijn.

Voor de kantoren heeft Wago gekozen voor halogeenvrije kunststof kabelgoten van Hager. Halogeenvrije materialen zijn belangrijk, vooral in situaties waar brandveiligheid een prioriteit is.

Daarnaast dragen de kabelgoten bij aan het behoud van esthetische kwaliteit door de jaren heen. Marc Cortois benadrukt: "We wilden vergeling op de lange termijn vermijden, en Hager bood de perfecte prijs-kwaliteitverhouding."

Dataconnectoren Cat 6A: future proof

In de context van het streven naar een future proof gebouw, koos Wago voor Hagers data-connectoren Cat 6A. met een design dat overeenkomt met de stopcontacten.

Cat 6A, waarbij 'A' staat voor Augmented, ondersteunt een bandbreedte tot 500 MHz en biedt verbeterde afscherming tegen elektromagnetische interferentie (EMI). Deze verbeteringen resulteren in een stabielere en snellere gegevensoverdracht, waardoor het ideaal is voor toepassingen met hoge bandbreedte, zoals dataverkeer in kantoren, datacenters en andere bedrijfsomgevingen.

“Net als alle andere keuzes die Wago maakte, is deze keuze niet alleen gebaseerd op hedendaagse behoeften, maar ook op vooruitziendheid voor toekomstige technologische ontwikkelingen. “, besluit Patrick Macharis. “Wago is erin geslaagd een modern, inspirerend en mensgericht kantoor te creëren. Dit project is meer dan een renovatie; het is thuiskomen in de toekomst, waar innovatie en welzijn hand in hand gaan. We zijn dan ook heel trots dat we daar met Hager hebben kunnen toe bijdragen.”

In samenwerking met :

Installateur : Algemene Elektriciteit De Mulder - Gavere
Architectenbureau : Prisma Architecten - Aalst
Redactie : Marquiz - Brugge
Beelden : Laurus Design - Brugge